Silfverskiöld-testen, først beskrevet av Nils Silfverskiöld¹, er en klinisk metode som brukes for å identifisere en isolert kontraktur av gastrocnemius. Dette er viktig i vurderingen av pasienter med fot- og ankelpatologier, da stramhet i gastrocnemius kan føre til nedsatt dorsalfleksjon og funksjonsbegrensninger.

Formål og prinsipp
Formålet med Silfverskiöld-testen er å skille mellom kontraktur i gastrocnemius og soleus, samt å utelukke en akillessenekontraktur. Prinsippet bak testen er at gastrocnemius krysser både kne- og ankelleddet, mens soleus kun krysser ankelleddet². Ved å sammenligne dorsalfleksjon med kneet strukket og bøyd, kan man avgjøre hvilken muskel som forårsaker begrensningen.
Utførelse av testen
Pasienten ligger på rygg eller sitter med kneet strakt.
Fysioterapeuten holder subtalarleddet i nøytral posisjon.
Forfoten supineres for å låse midtfoten.
Dorsalfleksjon utføres med kneet strakt og måles.
Kneet bøyes til 90 grader, og dorsalfleksjonen måles på nytt.
En positiv test foreligger hvis dorsalfleksjonen øker med kneet bøyd, noe som indikerer gastrocnemius-kontraktur³.
Tolkning og klinisk relevans
Hvis dorsalfleksjonen er begrenset kun når kneet er strakt, tyder det på en kontraktur i gastrocnemius. Hvis dorsalfleksjonen er begrenset uansett kneposisjon, kan det indikere en soleus-kontraktur eller en ossøs blokk. Dette er klinisk relevant for planlegging av behandling, spesielt i tilfeller av plantar fasciitt, akillessenepatologi og andre tilstander som påvirker ankelmobilitet.
Evidens og begrensninger
Flere studier har vurdert Silfverskiöld-testens reliabilitet, og funnene varierer. Intra- og interrater-reliabiliteten har vist seg å være lav til moderat, med ICC-verdier mellom 0,230 og 0,791⁴. Dette betyr at selv om testen er nyttig, bør resultatene tolkes med forsiktighet og suppleres med andre kliniske vurderinger.
Kilder:
SilfverskiöldN.: Reduction of the uncrossed two-joints muscles of the leg to one-joint muscles in spastic conditions. Acta Chir Scand;1924
DiGiovanni CW, Kuo R, Tejwani N, et al: Isolated gastrocnemius tightness. J Bone Joint Surg Am 2002
Hansen ST. Functional reconstruction of the foot and ankle. Lippincott Williams & Wilkins; 2000.